Sertifisering av eksportdokumenter

09.05.2017

En lang rekke importland krever at opplysningene i eksportdokumentene skal sertifiseres av et handelskammer (Chamber of Commerce) før de blir godkjente som fullverdige.

 
Bergens Handelskammer tilbyr sertifisering av eksportdokumenter online gjennom EssDocs.


NYTT FRA 9. APRIL 2018:

Dersom du er en eksisterende eCertify-bruker, vil din nye EssDoc-profil bli opprettet automatisk (les mer her). Du må imidlertid hente nye innloggingsdetaljer – dette kan du gjøre ved å trykke her, skriv inn din e-postadresse og trykke på Hent-knappen. Innloggingsdetaljer vil da bli sendt til din e-postadresse. Hvis du opplever problemer med å hente innloggingsopplysningene dine, vennligst kontakt  support@esscert.com

Er du IKKE tidligere bruker av eCertify må må du opprette en brukerkonto hos EssDocs, som er et nytt online system for all sertifisering. 

Å opprette en brukerkonto gjør du ved å laste ned og fylle ut en «Formal Undertaking». Lov om toll og vareførsel med forskrift om ikke-preferensielle opprinnelsesregler finner du her.

Skjemaet sendes ferdig utfylt til register@esscert.comDu vil få en e-post med informasjon om innlogging innen en arbeidsdag. Telefonnr til support er: 0203 958 4010


Det er både raskt og enkelt å sertifisere Certificate of Origin, fakturaer eller andre dokumenter gjennom EssDocs. Systemet lagrer informasjonen, noe som betyr at du ikke trenger å skrive om neste gang du søker. Systemet gir en god oversikt som både forenkler overholdelse og øker kontrollen av dokumentasjonen. Når søknaden er godkjent, og dokumentene er ferdig sertifisert av Bergens Handelskammer vil du få en e-post om at dokumentene er ferdige, og som du kan skrive ut selv på hvitt papir.

Dokumentene blir behandlet innen tre timer etter at de er sendt inn, hver ukedag i tidsrommet 09.00-15.00.

Om du trenger å få dokumentene stemplet og signert manuelt, kan du velge å få dokumentene skrevet ut hos Bergens Handelskammer. Du må fylle ut en «Formal Undertaking», og opprette en brukerkonto hos EssDocs. Fyll ut all informasjon, og velg «print at the Chamber». Dokumentene vil da bli stemplet og signert manuelt, og sendt deg per post. I dette tilfelle tilkommer porto og administrasjon på kr. 75,-.

Lurer du på hvordan EssDocs virker? Ta en titt på videoen under:De vanligste dokumentene å få sertifisert hos Handelskammeret er:

  •     Opprinnelsesbevis /Certificate of Origin (L501)

  •     Faktura/proformafaktura

  •     Firmaattester, fullmakter

  •     Kontrakter, agentavtaler og erklæringer

  •     Helsesertifikater på fisk

  •     Visumsøknader til Saudi Arabia


Opprinnelsesbeviset L 501 brukes for å dokumentere varens opprinnelse ved tollbehandling i importlandet. L501 er et generelt opprinnelsesbevis som brukes i de tilfeller hvor det kreves bevis på opprinnelse, men hvor de ikke foreligger noen andre angitte skjemaer for dette. Opprinnelsesbeviset gir ikke tollfordeler.

Opprinnelsesbevis /Certificate of Origin (L501) kan lastes ned her.

Enkelte land krever ytterligere sertifisering av importlandets ambassade / konsulat. Vi anbefaler våre kunder å høre med importøren om hvor mange opprinnelsesbevis som kreves sertifisert og hvem som må sertifisere bevisene, siden hvert importland har sine egne bestemmelser.

Nærmere opplysninger om sertifiseringsbestemmelser i det enkelte land finner du i Innovasjon Norges "Eksporthåndboken" www.eksporthandboken.no

 

PRISLISTE 2019

Gebyrer ved sertifisering av eksportdokumenter (uansett verdi, priser eks. MVA):

Sertifisering gjennom EssDocs (elektronisk)  

Bedriftsmedlem i Bergen Næringsråd: 

NOK 700,- pr. original

Ikke medlem i Bergen Næringsråd:
NOK 960,- pr. original

For sertifisering med manuell stempling (Chamber print) tilkommer adm. gebyr på NOK 75,-


Sertifisering manuelt 

Bedriftsmedlem i Bergen Næringsråd:
NOK 800,- pr. original

Ikke medlem i Bergen Næringsråd:
NOK 1050,- pr. original

For alle manuelle stemplinger tilkommer adm. gebyr på NOK 75,- . Om dokumentene må sendes med post eller bud tilkommer porto/budkostnader.

 

Tove  Olsen
Tove Olsen
Rådgiver for handelskammertjenester, økonomi og sekretariat

chat_bubble_outline + 47 55 55 39 08
Kristina  Sikora
Kristina Sikora
Medarbeider arrangementer og handelskammer

chat_bubble_outline + 47 55 55 39 35/ 983 43 064