Nancy Jøssang er daglig leder i Opus.
Nancy Jøssang er daglig leder i Opus.

I dag snakker vi med: Nancy Jøssang

08.05.2020

- Jeg savner byen i disse koronatider og håper vi styrker innsatsen for å utvikle et mer bærekraftig og levende bysentrum, sier Nancy Jøssang.

________________________________________________
Navn:                    Nancy Jøssang
Tittel:                    Daglig leder
Selskap:               Opus
Antall ansatte:      16
Omsetning:           35 millioner kroner (2019)
Kjernevirksomhet: Konsulent- og arkitektvirksomhet
________________________________________________


Hvordan går det med Opus akkurat nå?
- Så langt går det bra, heldigvis. Vi er spesialisert på arealplanlegging og eiendomsutvikling og har så langt hatt fullt belegg på alle våre prosjekter. I en tid med mye bruk av hjemmekontor har vi også fått mulighet til å tenke fremover for å utvikle våre kunder og selskapet. Vi ser at byfortetting og bærekraftig byutvikling vil bli enda viktigere i tiden som kommer, og at samarbeid vil være nøkkelingrediensen her.

Er det noe som er særlig vanskelig for din bransje?
- Vi som lever av byutvikling er helt avhengig av å ta pulsen på samfunnet. Kreative prosesser blir vanskeligere og vi har ikke samme mulighet til å tilbringe tid og studere menneskene i byrommene vi skal skape.

Hvordan opplever du tilstanden blant kundene i byggebransjen?
- Boligsektoren er det området med høyest usikkerhet. Mange har allerede permittert eller gitt oppsigelser. Kombinasjon av lav kronekurs, fall i produktivitet og lav oljepris gir høy risiko og vegring imot å igangsette nye prosjekter.

Vil dette påvirke tempoet i utbyggingen og dermed også prisene?
- Det vil kunne gi høy boligprisvekst på sikt i fortettede områder og øke faren for at «Bergen kun blir for de rike». Jeg håper derfor det stimuleres til at byggeplasser holdes åpne slik at aktiviteten opprettholdes. Vi er også helt avhengig av jevn strøm av vedtatte arealplaner for å ha noe å bygge. De som har vært i bransjen en stund vet at det er i arealutvikling en må legge inn støtet for å sikre fremtidig aktivitet.

Hva synes du om myndighetenes tiltak?
- I første omgang har de vært generelle og truffet bredt for å hjelpe levedyktige bedrifter over kneiken. Fremover må de være enda mer målrettet slik at bransjer med spesielle behov får tilstrekkelig hjelp. Derfor har jeg store forventninger til at det offentlige investerer i nye bærekraftige prosjekter for å sikre at vi har noe å gjøre også i årene som kommer.

Hvordan ser du på fremtiden?
- Nå åpnes samfunnet forsiktig opp, og jeg håper og tror at vi er tilbake til en ny normal etter sommerferien. Men savnet etter et levende sentrum har blitt veldig forsterket hos mange. Sentrumsdød var et tema også før covid-19. I dag ser vi hvor fattige byer blir uten levende sentrum og uten steder å møtes. Jeg håper at vi i den nye normalen husker på savnet av byen vi opplever nå, slik at vi får en forsterket innsats for å utvikle et mer bærekraftig og levende bysentrum. Det trenger vi alle.