Sjefredaktør i Bergensavisen Sigvald Sveinbjørnsson foran avisens nye kontorlokaler i Bergen sentrum.
Sjefredaktør i Bergensavisen Sigvald Sveinbjørnsson foran avisens nye kontorlokaler i Bergen sentrum.

I dag snakker vi med Sigvald Sveinbjørnsson

17.11.2020

Bergensavisen opplever en kraftig vekst i både lesing og abonnenter. - Det er positivt for en avis at det skjer mye i samfunnet. Nå er det virkelig behov for god, skikkelig og nær journalistikk, mener sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson.

Hvordan er ståa i din bransje i disse dager?
- BA.no opplever en kraftig vekst i både lesing og abonnenter. Informasjonsbehovet er stort. Sjelden har det vært mer bruk for god og grundig journalistikk enn i disse tider, så vi er privilegerte. Å være tilstede og skildre hva som skjer, er viktig. Men det er også viktig å gå bak fasaden, og med granskende og kritisk blikk ettergå de beslutningene som fattes. 2020 har vært ekstraordinært hendelsesrikt.

Hva kjenner dere på som den største utfordringen?
- Den største utfordringen er uten tvil at vi ikke kan være samlet og møte hverandre på jobb. Ikke bare er det slitsomt, det hindrer kreativitet og demper produktivitet. Det er også veldig kjedelig at vi ikke har fått flytte skikkelig inn i det nye BA-huset, midt i sentrum. Vi flyttet inn i oktober, men det blir ikke skikkelig før vi kan flytte ut av hjemmekontorene.

Den store usikkerheten er også utfordrende å håndtere. Dette legger en stor demper på annonsemarkedet, som er en viktig forutsetning for å finansiere journalistikken vår og avisen.

Hvilke av myndighetenes tiltak har hatt størst betydning for bransjen, og hvilke nye tiltak ville være viktig i tiden fremover?
- Vi er ikke i noen særstilling. Vi har ikke søkt krisehjelp fra myndighetene. Det vi først og fremst er opptatt av, er at offentlige myndigheter er åpne om tall, statistikk og fakta.

Hva tenker du om fremtiden?
- Jeg ble nok ikke født optimist, men jeg ser faktisk lysere på fremtiden nå enn jeg gjorde i vår. Når vi kommer oss gjennom korona-krisen, og det kommer vil til å gjøre, så blir det gode tider igjen!

Hva er så langt den mest negative konsekvensen av pandemien for din næring? Og den mest positive?
- Den mest negative er all usikkerheten den fører meg seg. Dessverre må jeg også si at det er positivt for en avis at det skjer mye i samfunnet. Nå er det virkelig behov for god, skikkelig og nær journalistikk.

Er denne høsten annerledes enn du trodde den skulle bli da pandemien traff oss?
- Jeg fikk liksom aldri tid til å forestille meg hvordan høsten skulle bli i våres. Det gjelder å holde fast på de langsiktige målene, men ta en dag av gangen og løse problemene som oppstår så raskt som mulig med godt humør.

Kan koronakrisen også være en anledning til å styrke bergensregionens posisjon og konkurransekraft? I så fall, på hvilken måte?
- Ja. Det er når alle mister troen en skal ta sats. Mitt råd er å ikke tenke så mye på offentlige støtteordninger og virkemiddelapparat, men å lytte til hva markedet har behov for og glede og nytte av.