Osama Shaheen er styreleder i Skeiv verden Vest.
Osama Shaheen er styreleder i Skeiv verden Vest.

I dag snakker vi med: Osama Shaheen

31.03.2020

- Jeg er særlig glad for at vi gjør vårt beste for å redde eldre mennesker. De var veldig generøse med oss da vi kom til Norge i 2015 og har hjulpet oss å bli integrert i samfunnet. Det er tid for å gi noe tilbake nå, sier Osama Shaheen. 

______________________________________

Navn:                        Osama Shaheen
Tittel:                          Styreleder . Deltaker i Bergen Opportunity
Organisasjon:          Skeiv Verden Vest 
Kjernevirksomhet: Nasjonal interesseorganisasjon for LHBTIQ+ personer med minoritetsbakgrunn
______________________________________

Hvordan står det til?
- Det går bra. Jeg forventet ikke at livet ville fortsette på samme måte, spesielt etter at verdens helseorganisasjon erklærte spredningen av koronaviruset for en pandemi. Jeg har avlyst et besøk til Dubai for å møte søsteren min for første gang på 9 år. Det var virkelig trist for meg. Men å avbryte flyreiser er et fint problem å ha sammenlignet med andre problemer nå i verden. Jeg tror at vi er heldige som bor i Norge nå.

Jeg studerer, jobber, trener og har begynt med tidsskrift for arabisktalende i Norge. Planen var å starte i juni, men vi ser et stort behov for å få riktig informasjon ut på andre språk nå. Jeg har søkt midler og mentoren min i Bergen Opportunity, Kristin Drake, har hjulpet meg med søknaden.

«Der» er det første tidsskriftet for arabisktalende i Norge, og skal være et hjelpemiddel til bedre språk-, kultur- og samfunnsforståelse. «Der» på arabisk betyr hus. Vi prøvde å finne et ord som har mening på begge språk: norsk og arabisk. Vi oversetter ferske nyheter fra norsk til arabisk, og har begynt ved å opprette en facebookside. Vi har også oversatt artikler av Klinikk for krisepsykologi i Bergen fordi vi tror at folk trenger faglige råd i denne vanskelige tiden.

Hvordan oppleves situasjonen for organisasjonen?
- Det er veldig krevende med hjemmekontor. I en organisasjon som Skeiv Verden Vest er det veldig vanskelig å ha kontakt via internett. Organisasjonen hjelper hovedsakelig folk til ikke å være alene hjemme og gi et trygt rom når folk samles. Det får vi ikke til nå. Derfor tok det oss litt tid å finne ut hvordan kan vi hjelpe. Men nå har vi en plan og vi er klar om tiltakene skal videreføres etter 13. april. Vi prøver å gjøre denne tiden enklere for medlemmene våre med å tilby hjelp og råd, og skal begynne med online aktiviteter snart. Kommunikasjon er annerledes, men kanskje det er noe som kan hjelpe oss i framtiden.

Hva mener du om myndighetens ulike tiltak?
- Det er klart at tiltakene får konsekvenser for samfunnet vårt, særlig økonomiske, men det er også mye humanisme i disse tiltakene og det er det viktigste. Vi har valgt at folk ikke skal bli alvorlig syke og ikke få hjelp. Jeg tror vi kunne ha gjort det bedre hvis vi var strengere før 12. mars, men siden 12. mars mener jeg at tiltakene har vært beroligende på befolkningen. Heldigvis viser tallene fra helsedirektoratet at tiltakene fungerer.

- Jeg er særlig glad for at vi gjør vårt beste for å redde eldre mennesker. De var veldig generøse med oss da vi kom til Norge i 2015 og har hjulpet oss å bli integrert i samfunnet. Det er tid for å gi noe tilbake nå.

Hva synes du er det aller mest problematiske med korona-epidemien?
- Isolasjon og karantene er veldige problematisk for alle, og særlig for flyktninger. Karantene kan gi dem assosiasjoner til fengsling og okkupasjon. Lange dager uten skole, arbeid og fritidsaktiviteter gir tid til grubling.
Det som også er problematisk er hvordan det går i andre land. Jeg er veldig bekymret for hvordan livet skal være etter korona i andre steder i verden og hvordan det skal utnyttes av forskjellige religiøse og politiske diktatorer.

Klarer du å koble av og ta deg inn igjen?
- Vi er veldige heldige som fortsatt har mulighet til å gå ut på tur. Kontakt med familie og venner er veldig viktig i disse tider. Og for en gangs skyld har jeg og kjæresten min masse tid til å være sammen. Vi jobber fortsatt mye, men nå får vi mye tid sammen. Det er veldig god avkobling.

Hva har du lært så langt av Korona-epidemien?
- Veldig mye. Jeg er ny her i Norge, og det er masse ting å lære når landet går gjennom krisen. Generelt tror jeg at min erfaring fra krigen i Syria hjelper meg til å være rolig nå. Jeg har også lang erfaring fra asylmottak på hvordan jeg takler isolasjon. Jeg hadde aldri trodd at tiden min på asylmottak ville hjelpe meg senere i livet mitt.

Det er også veldig interessant hvordan vi gleder oss over små ting. Jeg tror at pandemien er en stor mulighet for samfunnet til å holde seg mer samlet. Hvordan vi tar vare på hverandre nå skal fortelles til neste generasjoner.