Beathe Knudstad-Lopez er direktør regioner hos Dfind Norge, og en av årets mentorer i Bergen Opportunity
Beathe Knudstad-Lopez er direktør regioner hos Dfind Norge, og en av årets mentorer i Bergen Opportunity

- Jeg ble flau av å være nordmann

15.03.2022

Da Beathe Knudstad-Lopez var leder på Hotel Norge, jobbet hun med talentfulle og høyt utdannende innvandrere. Hun så at de var i en jobb langt under de evnene og kompetansen de hadde. - Jeg ble flau av å være nordmann da jeg så det. Det var da jeg begynte å engasjere meg i mangfold, sier Knudstad-Lopez, som i dag er direktør regioner i Dfind Norge.


Hvordan går mentorrelasjonen din?

- Vi brukte litt tid i begynnelsen for å finne ut hvordan vi skulle lage et opplegg, og hvordan jeg best mulig kunne hjelpe Ahmer. Nå synes jeg det går veldig bra. Vi har jevn god dialog og har laget en kort tidsplan og en lang tidsplan. Han er så dedikert og så profesjonell. Det er veldig spennende!

Er dette første gang du er mentor i Bergen Opportunity? 

- Dette er andre gang. Min første mentee var Anna i fjor. Hun hadde et mål om å bytte jobb. Det klarte vi å få til. Det var utrolig spennende og kjekt å følge henne. Det er en solskinnshistorie på mange måter. Hun har oppnådd målet sitt. 

Hvorfor er du mentor i Bergen Opportunity?

- For min del handler det først og fremst å få muligheten til å gi noe tilbake, og å få lov til å bidra til å benytte seg av  mulighetene. Det er jo en “eyeopener” rett og slett, på mulighetene mangfold gir oss. Også er det både personlig og jobbmessig.

- Det handler for meg også om å anerkjenne og verdsette mangfold i dag. I forhold til hvordan det bidrar til et bedre og likere samfunn, både for næringsliv, byen vi bor i, og samfunnet vi lever i. Det er liksom det store bildet, som jeg har brent for veldig lenge.

- Dette startet for noen år siden. Jeg var leder på Hotel Norge, hvor mer enn tretti nasjonaliteter jobbet. Jeg så at nesten alle hadde doble bachelorgrader eller doble mastergrader, og så jobbet de med renhold, vaktmester og i oppvasken… Jeg ble flau av å være nordmann da jeg oppdaget det.

- Det var da jeg begynte å engasjere meg i forhold til mangfold i arbeidslivet. I hvert fall tenkte jeg at for de som hadde utdannelse, var det en lett måte for meg å kunne sette dem i kontakt med mitt nettverk eller å hjelpe dem ut i arbeid. Men det var ikke enkelt. Dette var lenge før både bærekraft og alle disse tingene kom på kartet i forhold til åpenhet. 

- Næringslivet forstod ikke å benytte seg av den verdien. I Norge forstår alle engelsk, slik at det ikke bør være begrensninger dersom man ikke snakker flytende norsk. 

Hva har du lært som mentor?

- Først og fremst lærer vi hele tiden, og jeg har troen på at vi aldri blir utlært som mennesker. Vi får nettverk sammen med de andre mentorene og nettverk med alle menteene. Jeg blir imponert over de menteene som arbeider hardt for å nå målene sine. Det kan se ubetydelig ut hvis noen sier til meg “You made my day”. Men det er veldig verdifullt å få fine tilbakemeldinger fra menteen min. 

- Jeg ønsker å være en mentor som både inspirerer, motiverer og utfordrer mine menteer slik at de når sine mål. Det gjelder både karrieremålet, det personlige målet eller samfunnsengasjerende mål. Jeg tror det aller viktigste er at dette er en “vinn-vinn” situasjon. Det er ikke bare jeg som gir noe til dem. De gir også mye tilbake til meg. Det utvikler meg som en leder, som en del av næringslivet i Bergen, som mor, som en venninne osv. Man kan få nytt perspektiv ved å bli oppdatert hele tiden på de utfordringene de opplever ved ofte ikke å bli kalt inn på jobbintervju eller at det er språkbarrierer.  

Hvordan har Bergen Opportunity påvirket ditt lederskap?

- Først og fremst brenner jeg for å være en kraft i min egen jobb som leder for et stort rekrutterings- og rådgivingsselskapene. Så skal vi være veldig ydmykt oppmerksom på den påvirkningskraften vi har som rådgiver for både våre kunder og våre kandidater i forhold til det at vi må være fremoverlent for å sørge for mangfold.

- Jeg vet at mangfold er veldig viktig for bedriftene. Undersøkelser viset at arbeidsplassen er 67 % mer attraktiv hvis man kan vise at man har fokus på mangfold. Men man må vise det i kraft av handling.

- Kampen om de største talentene tilspisser seg på verdensbasis, og Norge er intet unntak. Det å finne kvalifiserte og korrekte kandidater til å fylle de viktige rollene i forhold til den utvikling som forventes av oss blir vanskeligere og vanskeligere. For at man skal skille seg ut blir man nødt til å ha fokus på mangfold. Man må tørre å tenke nytt hele tiden. Det gir meg kontinuerlig nye vinklinger som jeg absolutt tar med meg.

- Etter at jeg startet som mentor har jeg gjort mange tiltak i egen bedrift som handler om mangfold. Her er et uutnyttet potensiale i næringslivet.