Hiwa Målen (t.v) er senior forskningsrådgiver ved UiB, og mentor for Nader Turkmani.
Hiwa Målen (t.v) er senior forskningsrådgiver ved UiB, og mentor for Nader Turkmani.

- Min strategi er å fortelle om min reise uten å pynte på den

22.12.2021

- Å være mentor får meg til å reflektere over min egen reise. Menteen min har blitt et speil og et viktig referansepunkt for mine tidligere valg. Det er veldig verdifult, sier Hiwa Målen, senior forskningsrådgiver ved UIB og en av årets mentorer i Bergen Opportunity.  

Hvorfor er du mentor i Bergen Opportunity?

- Å få mulighet til å hjelpe andre i deres karrierevei, er utrolig givende. Bergen Opportunity gir meg mulighet til å bli kjent med flotte mennesker som har kommet til Norge fra andre land. Å etablere seg i et nytt land, er tøft. Man møter mange barrierer og utfordringer på veien, alt fra språk, nettverk, eller innsikt i den kulturelle kodekatalogen i samfunnet. Ved å dele mine erfaringer om min egen reise, håper jeg at menteen blir inspirert, få troen på at man kan nå veldig langt i det nye hjemlandet. 

Hvordan går mentorrelasjonen din?

- Det går akkurat som forventet. Vi begynte med å sette ord på spillereglene i mentor-mentee relasjonen, og jeg tør påstå at det er en høy grad av tillit mellom oss. For tillit er grunnleggende viktig for å bli kjent med hverandre, og å tørre å vise sider med forbedringspotensiale. Min strategi er å fortelle om min reise uten å pynte på den, eller hoppe over mine feilskjær. Å feile er menneskelig, og er en viktig ingrediens i læring. 

Hva har du lært som mentor? 

- Jeg lærer veldig mye om meg selv. Å få lov å være mentor for flotte personer som Nader og Zoiren er utrolig gøy. Disse er personer med mye positiv energi! De kan være mye de har opplevd og samfunnet trenger dem. Å være mentor får meg også til reflektere over min egen reise. Jeg ser min egen reise mye tydeligere takket være alle de gode samtalene jeg har hatt med menteen min. Han har blitt et speil og et viktig referansepunkt for mine tidligere valg. Det er veldig veldig verdifullt. I tillegg, å få lov til støtte en flott person i en kritisk fase i livet, er svært givende. Jeg mener at vi burde betale Bergen Opportunity for å lov å være mentorer!

Hvordan har Bergen Opportunity påvirket ditt lederskap?

- Mine med-mentorer representerer ulike sektorer i Bergen. Man stifter nye bekjentskap og får nye perspektiver. Mentorene representerer en svært kompetent og hardt arbeidende gruppe, med hver sin unike bakgrunn og historie. For med er dette også mangfold! Samtidig tar menteene med seg erfaringer fra alle verdenskanter til Bergen. Mentor mentee samlingene under Bergen Opportunity paraplyen føles som en mangfoldsfontene, og er utrolige positive opplevelser. 

- Tanken bak Bergen Opportunity er at ambisiøse, gode, talentfulle mennesker skal havne i ulike bransjer, sektorer og på ulike ledelsesnivåer for å berike disse organisasjoner med deres mangfoldsperspektiv. Dette kan igjen føre til innovasjon, og mer verdiskaping på Vestlandet i Norge. 

- Den menneskelige og samfunnsnytten dette programmet gir er uvurderlig.  Den kan føre til både kortsiktig måloppnåelse, men jeg er trygg på at den langsiktige positive effekten, som er litt vanskeligere å måle, er mye større.