Bildetekst: Elisabeth Halvorsen (til v.), leder for Museumssenteret i Hordaland, benyttet anledningen til å diskutere med Linda Merkesdal og Nils Bjørke fra regjeringspartiene Ap og Sp.
Bildetekst: Elisabeth Halvorsen (til v.), leder for Museumssenteret i Hordaland, benyttet anledningen til å diskutere med Linda Merkesdal og Nils Bjørke fra regjeringspartiene Ap og Sp.

- Legg fra dere partiuenighetene nå

13.09.2022

Stortingspolitikere fra Vestlandet fikk klar beskjed i møtet med næringslivsledere: – Legg fra dere partiuenigheten. Sett dere sammen og finn løsninger.

Dag Aldal, direktør i teknologibedriften Clampon, var blant 40 næringslivsledere som møtte stortingspolitikerne Tina Bru (H), Linda Merkesdal (Ap), Nils Bjørke (Sp) og Sofie Marhaug (Rødt). Alle sitter i Stortingets energikomite.

– Vi overlevde oljekrisen, Trump og covid-19, men krisen vi står i nå er verre enn alt. Vi vil ikke ha noen støtteordning. Vi vil ha rammevilkår som gjør det mulig å drive en bedrift i Norge. Vår neste etablering skjer i utlandet. Vi tar ikke sjansen på dette lenger, sa Aldal.

Svekket tro på fremtiden

En undersøkelse blant bedrifter i hele Vestland fylke viser at mange har passert smertegrensen for hva de kan tåle av strømpriser. Like bekymringsfullt er det at usikkerheten og de negative forventningene til fremtiden har vokst betydelig.

Møtet mellom næringslivslederne og politikerne fant sted én uke før Stortinget samles i et ekstraordinært møte for å diskutere strømkrisen. Flere europeiske land har for lengst etablert støtteordninger for næringslivet. Linda Merkesdal fra regjeringspartiet Ap fikk spørsmål om hvorfor det ennå ikke er funnet noen løsninger for norske bedrifter, bortsett fra landbruket.

– Vi har brukte lengre tid enn andre, ja. Men det er viktig at vi har NHO og LO med i denne prosessen. Jeg tror vi kommer opp med ordninger som er bedre enn i mange andre land, men alle kommer nok ikke til å bli fornøyd, svarte hun.

– Vi har ventet lenge nok nå, og problemene eskalerer. Nå må dere komme opp med noen løsninger, sa en engasjert Gard Kvalheim, direktør i entreprenørselskapet LAB.

– Fra pest til kolera

Mange ulike bransjer var representert i møtet; eiendomsutviklere, entreprenører, forskere, havbruksselskaper, matprodusenter, teknologi- og transportselskaper. De delte mange synspunkter, selv om problemene kan arte seg litt ulikt:

– Elbusser i Bergen gir null utslipp. Men overgangen blir svært krevende med de strømprisene vi nå opplever. Den enorme utgiftsveksten vil få store konsekvenser for kollektivtilbudet i 2023. Vi er akkurat ferdig med pandemien, men dette er som å gå fra pest til kolera, sa Marianne Frønsdal, kommunikasjonsdirektør i Tide.

Ingvald Torblå er direktør og partner i Odda Technology, som har sendt permitteringsvarsel til sine ansatte:

– Covid-19 håndterte vi, nå kommer smellen. Vi mister vår internasjonale konkurranseevne. Alle bedrifter kan ikke behandles likt. Dere må se de små og mellomstore, lokalt eide bedriftene bak de store gigantene.

Kan ikke vente

Vi er klar over at situasjonen er ekstremt krevende for mange bedrifter. Vi vet også at strømstøtte ikke er en støtteordning, men en måte å gi noe tilbake på, sa Tina Bru (H). Regjeringen sier det er komplisert. Ja, det er det, men jeg har ingen respekt for tidsbruken her. Hadde regjeringspartiene brukt tiden godt, hadde vi ikke behøvd et ekstraordinært møte i Stortinget den 19.september. Vi kan ikke vente på statsbudsjettet.

– Vi er alle utålmodige, også i regjeringspartiene, repliserte Nils Bjørke (Sp).

– Men Høyre har ikke kommet med ett eneste konkret forslag til hva vi skal gjøre. Vi ble ledd av når vi gikk mot Acer-avtalen. Nå ser vi at dette har gitt oss et langt mindre handlingsrom.

– Problemene er ikke midlertidige, dette kommer til å vare. Vårt konkurransefortrinn er skuslet bort. Det koster fortsatt bare 12 øre å produsere en kWh i Norge. Vi ønsker et system med en makspris, minnet Sofie Marhaug (Rødt) forsamlingen om.