Fra venstre : Amalie Nordeide (25) trainee anskaffelser i BKK og Henrik Eliassen (26) bærekraftstrainee i Fjordkraft
Fra venstre : Amalie Nordeide (25) trainee anskaffelser i BKK og Henrik Eliassen (26) bærekraftstrainee i Fjordkraft

Vi trenger modige politikere

26.11.2021

Det er svært positivt at den nye regjeringen vil kutte utslippene med 55 prosent innen 2030, men det mangler konkrete tiltak. Vi går for gull, men skal bare trene et par ganger uken. Vi spør oss: hvor skal utslippskuttene komme fra, Støre?

Les også: Knytter kontakter på tvers av fagfelt

Les også: Bli traineebedrift

På dette tiårets viktigste klimatoppmøte ble Norge kåret til «Dagens fossil». Utmerkelsen fikk vi for å være det landet som gjør mest for å bidra minst under klimaforhandlingene. I 2018 ble Fjordkraft spesielt invitert til klimatoppmøtet i Katowice for å motta FNs klimatiltakspris. Næringslivet gir oss håp, mens politikerne skaper tvil. Vi trenger modige politikere.

Det er godt dokumentert at unge er mest bekymret for klimaendringene. Det kjenner vi oss igjen i. Det er ikke så rart når vi skal leve med de mange negative effektene av manglende lederskap.

I påvente av politisk handlekraft må bedriftene vise vei. Og det gjør de. Det har vært en revolusjon innen bærekraftsarbeid i norsk næringsliv de siste årene. Milton Friedmans berømte tankegang om at bedrifters formål ene og alene er å berike eierne har gått ut på dato, og det er nå en felles forståelse om at bedrifter må omfavne og ta vare på omgivelsene på en helt annen måte.

Fremoverlente bedrifter

Det er disse modige bedriftene – de som ønsker å påvirke både mennesker og klode på en positiv måte – som vil sørge for at Norge tar sitt ansvar i verdenssamfunnet og innfrir klimamålet. Det er nettopp derfor Fjordkraft stiller krav til sine leverandører og sponsorater om klimanøytralitet, et initiativ døpt Klimanjaro. Det er derfor Eviny (tidligere BKK) skal fortsette å elektrifisere Norge. Dette er selskaper som tør å gå foran, tør å sette ambisiøse mål, og som støtter ambisjonene opp med handling. Dette gir oss inspirasjon til å fortsette det gode arbeidet, og forhåpentligvis smitter det over på andre aktører i næringslivet.

Bedriftene våre viser ambisjon når de har ansatt oss og satser på traineer som skal jobbe med bærekraft. Det er med stolthet at vi går fra studenttilværelse til jobb i bedrifter med likt verdigrunnlag som oss selv. Jeg, Henrik, jobber med bærekraft i Fjordkraft, Norges største strømleverandør med hovedkontor i Bergen. Jeg, Amalie jobber med anskaffelser i BKK, Vestlandets største fornybarselskap. Vi har helt forskjellige stillinger, men når vi skriver dette innlegget står vi likt. Vi har en felles oppfordring til vår nye regjering, som har et stort og avgjørende ansvar, om å sette tydelige krav og rammebetingelser for å nå klimamålene.

Samarbeid på tvers

På traineesamling ved United World College i Fjaler tidligere i høst møtte vi engasjerte videregående elever fra hele verden. Vi jobbet sammen om hvordan vi skal nå bærekraftsmålene innen 2030. I internasjonal sammenheng er Norge et lite, velstående land med et enormt klimaavtrykk. Ja, utslippene våre per person er større enn russere, amerikanere og kinesere.

Vi har velstanden og kompetansen til å gjøre en stor forskjell. Da er det fortvilende å diskutere med ungdommer fra hele verden og vite at våre politikere ikke er modige nok.

I et felles utspill fra ledere i NITO, PwC, UiO, NMBU og Skift – Næringslivets klimaledere fremheves behovet for samarbeid på tvers for å lykkes i det grønne skiftet. Trainee Vest legger til rette for nettopp dette, og bedriftene våre lar oss delta på månedlige samlinger. Vi kommer fra ulike byer i Norge og har ulik studiebakgrunn, men vi har en viktig ting til felles - vi er optimistiske og fremtidsrettede. Som ny i arbeidslivet har vi den fordelen at vi tør å drømme stort, og vi tør å satse høyt.

Vi skal gjøre mest for å bidra mest.

Stine Monica  Fjeldstad
Stine Monica Fjeldstad
Næringspolitisk rådgiver og prosjektleder for Trainee Vest

chat_bubble_outline + 47 483 13 338