Koronapass er rett

16.12.2021

Koronapass på utesteder og kulturarrangement kan redusere behovet for slike inngripende tiltak som nå innføres.

Allerede 17. november antydet helsebyråden i Bergen at det kunne bli aktuelt å bruke dette virkemiddelet. Nå står det om fremtiden for kultur-, hotell- og restaurantnæringen, og myndighetene bør trø til for å redde arbeidsplassene.

Les også "9 av 10 vil innføre koronapass"

Filosofiprofessor Espen Gamlund har et innlegg i BT 14.12 der han ikke vil ha koronapass. Men han ser kun kundens perspektiv og er redd for et delt samfunn. Koronapass handler like mye om de ansatte som skal kunne gå trygt på jobb. Servitører, artister, dørvakter, kokker, rørleggere og snekkere kan ikke gå til sitt hjemmekontor som beskyttelse og gjøre jobben sin der. De må være på arbeidsplassen.

Med koronapass kan de gå tryggere på jobb og arbeidsgiveren kan ha større trygghet for at arbeidstakeren er mer beskyttet. Samfunnet er delt, det gjelder å gjøre delingen på den mest skånsomme måten, og på den måten som gjør at aktiviteter fortsetter mest mulig som normalt.
Selv om Norge har gode støtteordninger, faller store deler av kostnadene på næringslivet nå. Et koronapass kan redusere behovet for nedstenging og permittering. Samfunnet vil bringes mer sammen når folk står i jobbene sine, og gjester kan tas mot. Urettferdigheten med at noen jobber hjemme og noen ikke kan, vil utjevnes. Samfunnet kan fungere bortimot normalt. Er virkelig noens følelse av større press for vaksine viktigere enn folks levebrød?

Vaksinegraden i Norge er høy, men i den gruppen som kanskje oftest går ut, er den ikke like høy. I aldersgruppen 25-39 er det omtrent ¾ som er fullvaksinert. Det er ikke i nærheten av flokkimmunitet, og lavest av alle grupper over 18. Det er åpenbart en fordel at dette kunne ført til at flere i denne gruppen tok vaksinen.

Vi lever ikke i en teoretisk verden. Dette er den virkelige verden, og virkeligheten i 2021 er knallharde valg. For servitører, kokker, hotellmedarbeidere og deres arbeidsgivere handler det nå om å om overlevelse. Dersom jobben og arbeidsplassen kan reddes, og gjesten komme tilbake ved at vi bruker koronapass, er det en liten pris å betale. I praksis ville det bety lettelse i restriksjoner for oss alle.

Filosofisk kan det hende at det å stenge spisesteder og kulturtilbud for alle er mer rettferdig enn å holde de åpen for de aller fleste. For de som mister jobben og levebrødet, er dette ikke teori, det er beinhard virkelighet. For deres skyld – innfør kronapass – gjør oss alle tryggere. Og redd jobbene våre. Skulle noen flere ta vaksine av den grunn, er det noe vi lever godt med.