Bygg og anlegg står bak hele 40 prosent av jordens klimagassutslipp og det jobbes på høygir for å kutte utslipp. Et av mange grep er å gjenbruke mer både av eksisterende bygg og brukte bygningsmaterialer.
Så hvor bør man dra når ombruk og bærekraft står på dagsordenen? Vel, det viser seg at Oslo er et bra sted å starte.
24. og 25. april inviterte derfor Bergen Næringsråd og FutureBuilt til studietur til hovedstaden. Her har FutureBuilt sitt utspring – innovasjonsprogrammet som skal bidra til bærekraftige bjellesauer på byutviklingsfeltet – og et program som Bergen Næringsråd ivret for at skulle startes opp i Bergen. Det skjedde i 2023 og på litt over to år har fem FutureBuilt-prosjekter kommet i gang her i byen.

I Oslo ligger man riktig nok et hestehode foran. Byen har 15 års fartstid med FutureBuilt, og mange prosjekter er ferdigstilt. Bergensdelegasjonen besøkte noen av de første FutureBuilt-prosjektene – blant annet Kristian Augusts gate 13, Trekantblokka og Rebel – samt ett av de nyeste, Grensen 9B.
Reisefølget fra Bergen bestod av aktører fra både Bergen kommune og private bedrifter. Jorunn Nerheim fra OBOS i Bergen var blant deltakerne. Hun er selv ansvarlig for et omfattende ombruksprosjekt, nemlig Nøstebukten Brygge.
- Ombruk er helt klart en del av løsningen på å redusere klimagassutslipp. Samtidig må vi erkjenne at det krever mye mer tid og ressurser enn å kjøpe nytt, i hvert fall foreløpig.
- Derfor var studieturen viktig. Det er avgjørende at vi høster erfaringer fra andre prosjekter. Da slipper man at alle sammen gjør de samme feilene, sier Jorunn Nerheim.
For å få skikkelig omløp trengs en markedsplass. En kort t-banetur fra Oslo sentrum fant vi nettopp det. På Økern ligger blant Europas største handelssenter for brukte bygningsmaterialer.

Per Reigstad er prosjektleder for Føniks-prosjektet til Frydenbø Eiendom på Damsgård, FutureBuilts til nå mest ambisiøse prosjekt. Besøket til ombrukssentralen på Økern var hverken hans første, og neppe den siste. Han var dessuten nære på å finne akkurat de vinduene Føniks var på jakt etter.
- Det er bra vi har Ombygg i Oslo. Det er det eneste stedet i Norge hvor salg av brukte bygningsmaterialer er satt i system. Utvalget er godt og nettbutikken er oversiktlig. Inntil videre får vi transportere det vi trenger fra Økern. På sikt bør vi få til noe tilsvarende også i Bergen, sier Per Reigstad.
Én ting er byggene, men hva med brukerne, befolkningen og byen? Vi lærte litt om det også. Både i gamle områder, som på Tullinløkka, og nye, som Bjørvika, har huseiere, leietakere og beboere funnet sammen i foreninger for å skape et godt byliv.
Virkemidlene er mange: torgdager og St. Hans-feiring til innspillsmøter og toppledertreff. Resultatet ser ut til å være sterkere tilhørighet for de som bor der, flere besøkende fra andre steder i Oslo – og bedre business.



De to dagene i Oslo ble avsluttet med byvandring med Ellen de Vibe, Oslo byplansjef i mer enn 20 år. Her ble det stopp og historier underveis, blant annet om utviklingen av de enorme transformasjonsområdene fra Bjørvika og Barcode, til Sørengautstikkeren.