Norge trenger flere som tør å skape – og som får beholde mer av det de skaper, skriver Johannes Magnus og Sverre Simen Hov i Bergen Næringsråd. Illustrasjonsfoto: Eivind Senneset

Norske gründere får nok en kald skulder fra regjeringen

Norge trenger flere som tør å skape. Og som får beholde mer av det de skaper.
  • Publisert torsdag 26. juni 2025

Innlegget ble publisert i Dagens Næringsliv 22. juni 2025.

Det kom ingen lettelser i skattesystemet, ingen forbedringer i opsjonsordningene, og ingen tiltak som styrker kapitaltilgang eller internasjonal konkurransekraft i revidert budsjett. For gründere, vekstselskaper og investorer er signalet tydelig: Norge er ikke et godt land å bygge verdier i nå.

Samtidig lanserer regjeringen en ny stortingsmelding med ambisjoner om at Norge skal være «et av verdens beste land å starte og drive virksomhet i.». Problemet er at ordene ikke samsvarer med virkeligheten – og at virkeligheten er blitt betydelig verre under denne regjeringen.

Under Støres regjering, med støtte fra Ap, Sp og SV, har rammevilkårene for norske gründere blitt svekket på nær sagt alle områder:

  • Skatten gründeren betaler for å eie selskapet hen startet er mer enn doblet pga. betydelig reduksjon av aksjerabatten og en økning i utbytte- og formuesskatten.
  • Formuen baseres på verdiene i gründerbedriften – verdier som skal brukes til ansettelser og salg. Det lønner seg ikke å hente mye kapital for å sikre videre vekst, og gründeren bør aldri hente penger mot slutten av året.
  • Bor gründeren ute kan formuesskatten ikke betales med utbytte fordi denne skattes med 70 prosent i tillegg til lokal utbytteskatt, og dermed ofte overstiger 100 prosent.
  • Exitskatten gjelder også utlendinger. Dermed er det nærmest umulig å hente utenlandsk kompetanse til Norge dersom man kan ansette disse i andre land.

Dette er ikke en utilsiktet utvikling. Det er resultatet av bevisste politiske prioriteringer, og revidert nasjonalbudsjett bekrefter at kursen ligger fast.

Bergensregionen har sterke tradisjoner for innovasjon, handel og eksport. Likevel skalerer for få selskaper, og kapital og talenter velger andre land.

Sammen med næringsliv og akademia har vi derfor utviklet Gründermelding Vestland, med konkrete forslag for å gjøre det mer attraktivt å starte og bygge selskaper her hjemme. Den foreslår blant annet å:

  • Fjerne formuesskatten på arbeidende kapital
  • Reversere exitskatten til 2022-nivå
  • Utvide og forsterke opsjons- og investeringsordninger
  • Åpne for at pensjonskasser kan investere i venturekapital
  • Øke offentlig finansiert forskning til én prosent av bnp
  • Bruke statens innkjøpsmakt til å fremme innovasjon fra norske oppstartsselskaper

Sverige går motsatt vei. Og de vinner.

I Sverige finnes ikke formuesskatt. De har ingen exitskatt. De har lavere utbytteskatt, bedre opsjonsbeskatning, og egne skatteincentiver for investering i vekstselskaper. Resultatet er flere unicorns, flere seriegründere – og et investormiljø som løfter nye selskaper opp, ikke ut.

Norge trenger flere som tør å skape – og som får beholde mer av det de skaper. Avhengig av Aps vei videre blir høstens stortingsvalg et retningsvalg: Enten får partier som ikke ser behovet for å legge til rette for gründere og privat risikokapital mer innflytelse, eller vi får en ny kurs som ligner mer på Sveriges, hvor disse ses på som en del av løsningen.

Vi mener tiden er overmoden for å snu. Skal Norge lykkes med den grønne og digitale omstillingen, må vi gjøre det enklere og mer attraktivt å starte, vokse og bli i Norge.

Våre hovedsamarbeidspartnere