Lederforum 2024 - Program
21. februar: Fifty shades of working life

Kari Einarsen, Førsteamanuensis BI
Hva forebygger et godt arbeidsmiljø? Det finnes ingen snarveier. Organisasjoner må jobbe systematisk for å styrke organisasjonen mot uetiske handlinger. Kari Einarsen har spesialisert seg på uetisk atferd og etisk infrastrukturer. Hun vil i denne forelesningen komme med råd og tips om hvordan skape et godt arbeidsmiljø. Kari Einarsen underviser på alle nivåer ved Handelshøyskolen BI og er faglig ansvarlig på campus for masterprogrammet Human Resource Management.
20. mars: I møte med "Oh, shit!"-øyeblikk!

Professor Olav Kjellevold Olsen, UiB og BI
Å ta lederskap, betyr å ta ansvar. Følelsen av «Oh shit»-øyeblikk, kan gjøre deg redd og handlingslammet når ting står på spill. Følelsen kan likevel være en drivkraft for å komme gjennom krevende endringsprosesser. Hvorfor slike øyeblikk skjer og hvordan du kan manøvrere i slike tilfeller, vil vi få vite mer om på denne Kunnskapsfrokosten. Professor Olav Kjellevold Olsen er en dyktig og inspirerende formidler med masse energi og med solid kunnskap innen operativ, velfungerende ledelse og samhandling.
Olav Kjellevold Olsen har militær utdannings- og yrkesbakgrunn fra Sjøforsvaret. Hans sivile utdanning er hovedfag i teologi samt en doktorgrad i psykologi fra Universitetet i Bergen. Han underviser også ved Handelshøyskolen BI i ledelsesfag.
17. april: Samspillet mellom ledere og følgere

Dr. Fergus Neville, School of Management, University of St. Andrews
I denne forelesningen vil Dr. Fergus Neville ta oss tilbake til hendelsene 6. januar 2021 fra Capitol-angrepet, som avslører det komplekse samspillet mellom identitetsledelse og engasjert tilhengerskap. Tidligere President Donald Trump er et sterkt eksempel på hvordan ledere kan påvirke gruppehandlinger og sosial identitet. Neville’s forskning viser hvordan samspillet mellom ledere og følgere utfordrer tradisjonelle oppfatninger av ledelse.
29. mai: Kongstanken: Hvorfor vil du være leder?

Cand. philos. Kjetil Eikeset, Handelshøyskolen BI
Hva skiller lederskap fra administrasjon? Det er ikke lenger nok å ha tilegnet seg ferdigheter som administrator. Ledere må stå for noe, skape mening for folk og meisle ut en fremtid for organisasjonen.
Kjernen i alt lederskap finnes faktisk i Ibsens forfatterskap!
28. august: HR – elsket og hatet
Førsteamanuensis Mads Nordmo Arnestad. BI
En HR-avdeling jobber med lov- og avtaleverk, arbeidsrett, lønn og personal, HMS, rekruttering, kompetanseutvikling, medarbeiderundersøkelser, endrings- og utviklingsprosesser m.m. HRs krav og regelverk kan oppleves som noe som hemmer handlingsrommet for ledere. Hva kan vi gjøre med det?
Arnestad underviser i organisasjonspsykologifagene ved B på flere campus både på bachelor- og masternivå. Mads Nordmo Arnestad er kjent for å skape aktive, engasjerende og morsomme læringsopplevelser for studenter og for personalgrupper i næringslivet.
11. september: Storytelling

Høyskolelektor Iben Bergstrøm, BI
Storytelling er et verktøy for å skape mening og utvikling i din bedrift. Historier påvirker oss gjennom å spille på følelsene våre, og vi bruker historier bevisst eller ubevisst til å forstå omgivelsene. Enten disse omgivelsene er avdelingen vår, organisasjonen eller markedene vi befinner oss i. Historier bidrar til å skape mening. Derfor påvirker historiene også arbeidslivene våre på alle plan. I denne forelesningen vil få høres Iben Bergstrøms egen story: “Farger, proporsjoner og humor - det er det alt handler om”.
16. oktober: Den sosiale hjernen og effektivitet i team

Førsteamanuensis Mats Glambek, BI
Mennesket omtales ofte som «det sosiale dyret», og menneskehjernen har blitt finjustert og perfeksjonert som sosialt instrument gjennom artens evolusjon. De grunnleggende sosiale behovene og funksjonene våre setter derfor premissene for mye av vår atferd og for våre opplevelser – også på jobben. Denne kunnskapsfrokosten ser nærmere på team- og gruppedynamikk i et sosialpsykologisk perspektiv, og drøfter hvordan sosialpsykologiske forhold kan være forklarende for hvilke team som lykkes – og hvilke som ikke gjør det. I denne forelesningen vil Mats Glambek presentere en sosialpsykologisk tilnærming til effektivitet i team.
20. november: Slik blir du en tilstedeværende leder

Førsteamanuensis Donatella De Paoli
En leders hverdag er preget av avbrytelser, multitasking, hjemmekontor og hybridkontor. Hvordan skal du utføre ditt lederskap i henhold til sentraliserte og opphøyde lederidealer under sånne omstendigheter? Donatella de Paoli er tilknyttet Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. Hun mener at hvis bedrifter og organisasjoner skal klare arbeidspresset og behovet for omstilling, må lederidealer skiftes ut med en tillitsbasert og nærværende ledelse.